Ekorrhjul...

... är inne i ett stim. Inte de där vanliga bra stimmet. Hur mycket kan strula, jag bara undrar? Bilen påbackad av en smitare, precis var vi behövde i februari- den månaden man är snuskigt rik efter EL-räkningen från helvetet. NOT. Frisk? Nä. Sliten. Ja.
Flyttar över killarna till eget rum, det ska ju vara glädjefyllt, eller hur. Det mesta strulade, vissa saker mer än andra. Vi har ju skaffat två likadana sängar, Hensvik elr nåt sånt från Ikea. Jaha, när de ställs tillsammans är de inte likadana. Den vi köpte som är ett år nyare är större. Såg inte klokt ut, och min idé med dubbelspjälsäng till killarna gick åt h-vete. jaja, jag fick ihop det till slut. Blev ok iaf till slut.

Börjar nästa vecka med att gå till tandläkaren, för att toppa allt. Tandläkare älskar ju jag:-(
Det borde bli bättre tider snart.


Tack Hanna.

För att du kom o hälsade på oss i helgen! Fick vara Martina, prata en massa inredning:-) & tack för presenterna!


Grattis Martina, grattis...

... till skovet från helvetet. Tack så mycket.

Pappa/ samboledigt

Idag har Niklas vart hemma. Jag mår inge vidare, lederna värker, mår illa o är dödstrött. Så jag fick sovmorgon, ända till 09.30. När jag vaknade var de tyst i huset, väldigt skönt. Filippa var på dagis, och Niklas hade tagit killarna på stan. kl 14 hämtade Niklas i vanlig ordning på dagis- men ingen tjej kom med hem. Märkligt.. Eller inte, hon o Michaela är ju som ler&långhalm, så hon gick med henne hem istället. Och när hon kom hem från Michaela gick hon direkt till Olivia. Vaddå behöva sina föräldrar?? ( Sen när hon kom hem hade hon saknat mig såååååå mycket! )

Imorgon kommer ev pappa & mamma- hon glömde sin handväska här i lördags. Eller nä, hon glömde den inte, de var pappas fel att den inte kom med hem. Eller hur? För kvinnas väska är ju mannens ansvar... ?? Pappa ska ev koppla lite ny el härhemma. Skönt att bli lite upplyst, haha.

Niklas jobbar imorgon, sen är de AW med jobbet- de ska fira en kollega som fyller år. På lördag tränar han fm o sen direkt till Göteborg med Kristopher, Johan & Thomas. De ska ha grabbdag/kväll. Ishockey o säkert öl står på agendan. De ska sova på vandrarhem o kommer inte hem innan söndag. Ev kommer Hanna till mig på lördag, skönt att inte behöva va ensam hela helgen.
Så, räkna inte med allt för mycket bloggeri under helgen, tror nog inte jag kommer hinna med de nä. Har så mycket jag vill skriva om, men fasen hinner inte! Annat man inte hinner med är att gå i affärer, så internethandel är "my cup of tea"




Klick klick! ÄNTLIGEN! Idag har jag beställt 2 st grå "Strap" från DROOG design. Har letat som en blå efter dessa, svensk agentur är Spacebabies. Köpte de via Campadre. Jag ska ha dem på pojkarnas rum är tanken, sätta fast gosedjuren däri.


Födelsedagen

I lördags ( herrejeeeses, är de redan torsdag idag?? ) hade jag lite kalas för släkten min. Det är så roligt att träffas. Fina presenter fick jag, lite mycket egentligen, fyllde ju inte ens jämt. Fick bla nya tallrikar till min servis, en "goodiebag" med ansiktsmask, tvålar, bodylotion mm, "Light Blue" parfym o lotion, kökshandduk, en bok. Massor av tulpaner, blombud dessutom från Olofstorp! Av Niklas fick jag biljetter ( undra vem jag ska ta med;-).. nä, såklart Niklas! ) till Raw Comedy när de kommer till Göteborg, där de har med sig The Axis of Awesome. Spännande!

Sen hade pappa med sig två av tre köksstolar hit, han har slitit som ett djur ( apa? ) med dem. Tack, jag är supernöjd. Så idag har vi ( Niklas alltså.. ) satt på ben på köksbordet, och flyttat ut det från sin fasta plats på väggen. 5 runt bordet för första gången. När tid finns ska vi göra en ny köksö, och måla om väggen som fick gigantiska hål efter bordsskivan som suttit där.. Kändes lite konstigt i köket, men de blir nog bra detta med. Att de har dragit med sig så mycket för att vi blev fem- helt galet.


Jag är bara så...

.... dödens trött. Kroppen tokprotesterar, jag har ledvärk i varenda led man kan finna. Tom i huvudet, oinspirerad. Idag ville jag bara gå till affären, köpa 1 kilo smågodis, krypa ner under täcket i soffan o va ifred. Men, sånt kan man inte göra som 3-barnsmor, dessutom en som inte får äta socker. Fy va trist. Undra om 3-veckorskrisen infinner sig.. Verkar så.

Iaf, nu är kl 21.30. Lite lugnt en stund. Snart sängen. Kanske orkar skriva nåt mer vettigt imorgon..

Nattinatti!


Jennifer

Detta inlägg är direkt till Jennifer.

Om du vill- lämna din mejladress i fältet när du kommenterar. Det syns inte på bloggen, men jag kan skriva till dig om du vill. Kanske kan vi stötta varandra, din berättelse berör mig.

Kram, Martina

VÄLKOMMEN RUBEN!

MINA STÖRSTA GRATULATIONER TILL LISA, ROBERT, RASMUS & KASPER!

De har äntligen fått träffa sin nya familjemedlem! Han föddes igår 18.36 ( med reservation för tiden, jag grät mest när de ringde... ) på Östra sjukhuset. Allt gick bra, Lisa var kanonduktig!

LÄNGTAR EFTER ER!


Replik kommer

Är tacksam för att UC-"kompisar" hittat mig blogg. Jag kommer med inlägg om detta snarast, för mig är det viktigt! Rapport om födelsedags-helgen kommer med. MEN. Jag är dödstrött, och hinner inte mer för tillfället.

FÖ. Det var en mycket viktig söndag. Återkommer.

Presenter...

Kolla kolla kolla kolla!
Denna fick jag av Marie & Samuel. ME LIKE! ( har minsann sneglat på denna mången gång... )
Tack snälla!



Eva Solo Smiley 21Ø



Visst, jag fyller inte innan imorgon, men ikväll har brorsan m en del av familjen varit här. Ronja & Filippa hade så roligt, och vi med. Zander skrattade så han kiknade åt Marie:-) Killarna fick superfina bodys o Filippa en klänning. Och favoritblommor; vita tulipaner. Alltså, jag fyller bara 24, helt ojämt;-) Räkna kan jag inte heller.. haha.
Fick lite bannor av Marie dock- hon har inte fått något kort på grabbarna, det får jag se till att ordna!

O fler paket har kommit under kvällen.
Hanna, min vän! Längtar så! Vi ska på dagspa på Hotell Tylösand! Inte otrevligt alls! Och hon har varit o shoppat på Lagerhausrean åt mig med, me like- hon har med koll på vad Fröken Johansson gillar.

O imorgon ska det bästa paketet komma. Det har jag bestämt! Nu "GUSTAV" gäller det- välkommen ut imorgon! Om inte annat- din mamma är rätt trött på att vänta!!

Jag känner mig som ett barn på julafton. Vad har jag gjort för att förtjäna det här. Alldeles lycklig. Imorgon kommer resten av släkten. Underbart!

Ulcerös Colit-bloggande

Ibland blir man förvånat påmind om att faktiskt bloggen kan läsas av vem som helst med internetuppkoppling, o än mer förvånad blir jag av att de faktiskt är någon som verkar intresserad av vad jag skriver.. Det glädjer mig såklart, för de är ju därför jag bloggar. ( och av en hel del andra skäl.. )

Min sjukdom tex. Det är oerhört skönt att ha ett forum där jag kan rasa, skrika, va förbannad osv, utan att någon behöver ta illa upp. Att skriva av sig är nyttigt. Sen kanske jag kan få förståelse, något uppmuntrande eller kanske tom medlidande ibland. För man känner sig ensam, väldigt ensam. Det är en sjukdom med mycket "skam"- för vem fan vill prata bajs o tarmproblem? Detta slog jag ifrån mig ganska fort, för jag insåg att ska jag överhuvudtaget kunna leva med detta, så kan jag inte skämmas för det. Ni runtomkring mig fick helt sonika tåla det, och de verkar ni har gjort bra ( kanske ni anser nåt helt annat, men håll de för er själva då.. :-) ) Dessutom så går forskningen inte fort fram alls, för i läkarvärlden råder stark hierarki. Hjärt / hjärnsjukdomar och läkare där har större status, de är lättare att få forskningsanslag osv. Det är rätt osexigt med en gastrolog-yrket. Med detta inte sagt att jag tycker hjärt/ hjärnsjukdomar ska ha mindre i forskningspengar ( snarare tvärtom!! ), men att det borde satsas mer i vår nya folksjukdom! För det är vad det är. Idag är det fler med UC än med diabetes typ 2. Hur många vet vad diabetes är? Hur många vet vad UC är? Det talat väl sitt tydliga språk- UC är en sjukdom som göms undan i garderoben.

Att läsa om andra i "samma sits" kan ibland hjälpa, man får tips om vad man kan göra, hur andra ser på saken osv. För en sak är väldigt säker; läkarna vet inte alltid vad man ska göra! Tex med kosten, de slår det ifrån sig, att sjukdomen har något att göra med kost. Eh, alla mat går igenom magen/ tarmen- klart som sjutton att de påverkar. Precis som stress tex gör. Hur stress påverkar just mig kan vi ta en annan gång.

Anledningen till detta ( snart låååånga ) inlägg beror på en kommentar jag fått av en läsare som heter Jennifer. Hon har samma sjukdom som jag, och har galet ont på morgonen med. Jag önskar så att jag kunde svara på hennes fråga- vad jag gör när de smärtar som värst. Att kunna hjälpa någon annan vore guld, sånt mår jag bra utav. Hennes sjuksköterska sa- "ta 2 panodil." Nä, de hjälper väl föga!? Hade jag vetat så hade jag tillämpat det, var så säker. Men EN sak vet jag, som hjälper ibland! Vetekudden! Denna varma goa kudde- lägg den på de onda o de hjälper lite grann. Betydligt skonsammare än att ta en tablett till.. för de är ju som så, de där tabletterna tar vi ju en del ändå. Om de gör ont i "ändan" kan man smörja med Xylocain- den lindrar.

Efter hennes inlägg känner jag mig inte så ensam. Tack Jennifer, och hoppas snart ditt skov blir bättre! Jag blir nyfiken, vad jag förstod har du haft sjukdomen sen du var 14? Berätta gärna mer.

Kram!

LCHF-rapport

De börjar ge resultat, men jag ropar inte tjolahopp än. MEN- två dagars morgontoalett utan gråt! YEIPPPIEEE!!!
Inte så jobbigt är de heller. Ikväll gjorde jag LCHF-pannkakor, med vispgrädde o några hallon. MUMS! Mätt, utan sockerrus o stinn mage o illamående som de är efter vanliga pannkakor. Perfa!

Recept:
2 ägg, 1 dl vispgrädde, 1 tsk fiberhusk o en knivsudd bakpulver +en gnutta salt. Jag hade i 1tsk kokosflingor och 1tsk mandelmjöl med. Låt stå några minuter så fiberhusken hinner svälla. Stek i en klick riktigt smör. Servera med vispad grädde o några hallon.

Ikväll har jag toppat med någon bit 86% choklad. Inte de minsta sugen på något annat.

ILSKA

De är inte ofta jag yttrar irritation eller ilska på bloggen- inte över andras beteende iaf. jag känner inte att min blogg ska vara sådan. Men ända in åtah-vete. Vad i hela världen är de för fel på vår flyktingpolitik? Förbannade myndigheter! Slänga ut irakier som har rotat sig här. Gift sig med en svenska, ha jobb och lärt sig språket. Kasta ut honom- till en värld där han ligger risigt till? Medmänskligheten, vart är den?? Nä, har vi släppt in dem får vi banne mig hjälpa dem hela vägen. FY FAN.


De är rätt mö nu...

Denna veckan är smått kaotiskt. Egentligen är jan-feb & mars kaotiska. Igår var mor & far här, Filippa på gympa, idag var Maggan här, Filippa har simskola,  imorgon ska N till banken, jag måste handla mat ( tomt som vanligt! ), tors är N borta till sent på kvällen, fre handla, på kvällen kommer lillebror med familj, lör kommer resten av släkten på kalas. När ska jag hinna andas.. Nästa vecka börjar de om igen. Och sen är de Stockholm o möbelmässa, Niklas fyller 30 i februari, just nu planeras kalas & fest- idag har vi hittat en bra lokal som vi bokat. De ska planeras mat o dryck- barnvakter, hjälp i köket ( vem ställer upp frivilligt o hjälper mig den 5;e mars?? ), skickas inbjudan osv osv osv..
I mars fyller Filippa 5 år.
Övrigt planerat, jo vi ska till Vetlanda, göra om i köket ( igen- behöver ju visst 5 platser när killarna ska sitta med oss.. ), barnen ska flytta till eget rum.

Och så ska jag hinna ta hand om mig själv, träning med min PT nästa vecka. O sen får snart ( hoppas jag verkligen!! ) Lisa & Robert tillökning, då måste man hälsa på dem. Nästa lördag ska Niklas ut med grabbarna ( någon som vill umgås med mig då?? ), 6;e feb ska jag & Nina på Falkenbergsrevyn. Himla tur de är sportlov v 8.. Detta var bara en liten del av allt som ska hända..

De är ju tur att vi trivs med att ha en massa som händer omkring oss..

Haklappar

Nu när de små är 5 månader får vi börja med smakportioner. Mycket spännande! De har smakat lite på broccoli, men jag tror att jag ska börja med blomkål istället. Purear med stavmixern, funkar kanon. Fryser sen in i iskuber- tar fram o späder med mjölkersättning. Sen när de börjar äta mer så ska det va smör i med, men AJABAJA med salt! Sen kommer jag att köra en del smakprover ur burk- men grundmaten gör jag egen.. Man har ju lixom pressen på sig. I sann Solsidan-ångest, om någon såg Mickans barn-problem förra säsongen..
I vilket fall- när man matar barn så behövs haklappar! Idag har de i stort sett hela tiden haklappar på sig- fast i scarvesform när de äter ur flaska. De blir inte fräscha av vanlig mat, så något plastat var tvunget att fixa. De hårda känns inte som ett alternativ när de är så små o inte kan sitta helt själva än i sina Stokke-stolar. Har letat och hittade till slut en annan mamma som uppmärksammat att de inte finns något som passar bra på marknaden ( förutom att jag hittat bra från Marimekko, men de var kanske lite dyra när man behöver ett gäng.. ) Kanonfina haklappar, man bestämmer utseende själv, och sen syr hon upp dem. Gick snabbt, och idag kom de på posten:-)




Ni hittar dem på Jempex.

Nattinatti

Energin har tagit slut. Ibland blir livet inte fullt hanterbart.


Film-tittande

Visst är de mirakulöst- vi har plöjt en hel del filmer sista veckorna. Killarna somnar ju runt 21, och sen slappar vi i soffan. Bra med film, annars springer jag omkring o hittar en massa "måsten". Vi har kollat igenom hela säsong 1 av Solsidan, säsong 2 börjar ikväll. Helt hysteriskt, skitkul o förbannat pinsamt. Så där pinsamt så man knappt kan kolla ibland.. 

Betyg på några;  
"Unthinkable" ( se den inte, Samuel L Jackson- varför?! )  
"Inception" (****veeery god, DiCaprio är riktigt duktig)
"Knight & day" (njae... **)
"Beck, Levande begravd" (***Alltid kan man lita på Beck! )

Alltså blandad kompott. Igår såg vi LÅGVATTNET NR 1! Haha- en riktig actionrulle med kära Stallone i huvudroll & som regissör dessutom. Gissa var den handlar om? Riktigt värdelösa konversationer, dåliga kärlekshistorier & VÄRLDENS längsta pang-pangscen! Rambo, släng dig i väggen har han förmodligen tänkt. Jag gapskrattade flera gånger, så som komedi platsade den bra. Sen kan man säga en sak till om filmen;

TESTOSTERONSTINN!
Kolla killarna: Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren ( Jeeeeses va dålig skådis han är! Haha) Jason Statham ( han är ju bra, vad gör han i den filmen?? ) Jet Li, Eric Roberts ( läskig i alla roller ), Mickey "plastikoperation" Rourke. Och så superinhoppet, Schwarzenegger him self. Där är de komik på hög nivå.

Varsågod- "The Expandables"

Grattis Åsa

Idag fyller vackra Åsa i Norge år. Grattis till dig, kraaaaaaaaam!!

Sandra & Alice


Tomten är på ingång och Alice är ordentligt rädd. Stackars tjej. Alla barnen verkar gå igenom denna fas- när Filippa var 2.5 år svimmade hon när tomten kom...

Bilder privata

Mamma & Eliaz

'
Julafton 2010

Bild privat

Kristofer & Zander



Min svägerska Emelies pojkvän Kristofer & Zander. Juldagen 2010.
Visst är kortet fint??

Bild privat

Kunglig tvillingfödsel

Nu är de ju som så att jag inte direkt kastar mig över kungliga händelser, följer royaliteterna i deras egna tidningar, kan alla kungligheters namn osv- men lite faschinerad är jag nog allt. Jag tycker om att vi har ett kungahus i Sverige, för det är lite lagom osvenskt egentligen. Att vara "förmer" än andra, glitter & glamour, stora slott o såntdäringa, nä, de är inget för oss svenskar, i i landet lagom. Alltid neutralt. Såklart var ju 2010´års händelse bröllopet, och att vår kronprinsessa tagit en man av folket. (?) Är han folket personifierad? Vältalad, framgångsrik, utan skelett i garderoben  och luuuuugnet själv. Ja- ni hör ju, en äkta svensk.. Sen är de väl med kungahuset som så, äkta svenskhet- de är rätt mö skit innanför dörrarna, men akta er för att visa de utåt. Men jag väljer att tro på prinsess-sagorna. Men nog om detta, de var ju inte alls detta jag skulle skriva om.

Kronprinsparet av Danmark har ju fått tvillingar! Detta är ingen nyhet, för deras kille o tjej kom ju 6;e jan. Men nu finns det bild på de små på Aftonbladet. Och vips- Martina är extra intresserad av kungligheter! Undra varför.. Det jag egentligen fastnade för i denna artikel var alla kommentarerna under. Så SVENSKT! Gömma sig bakom en påhittad signatur ( påtal om de där bakom stängda dörrar.. ) o skriva en massa skit o okunskap. Nu var de inte så mycket skit denna gång, men de verkar finnas de som har de till sin hobby att skriva dumma kommentarer till alla inlägg. Men okunskapen? Visst, jag kunde inte mycket om tvillingar innan jag blev gravid, men ändå? Frågan;
"Hur kan dom vara tvillingar om dom är en kille och en tjej? Det är ju bara barn av samma kön som räknas som tvillingar. Eller hur?"
Eh? Sen var de frågan om varför alla kändisar verkar föda tvillingar ( ja, jag vet, de är inte lätt att tillhöra den kända skaran, haha), diskussioner kring ärftligheten, svar från någon- joooooo, man ärver de från pappans sida! Frågorna kring om de var en naturlig graviditet såklart, osv. Just det sista har jag faktiskt varit förvånad över att jag inte fått fler frågor kring- om de är så att mina kom naturligt, eller om de var med hjälp. Säkert tänker flera såhär, de har barn innan= då har man inte svårt att få barn. Och så vill man inte fråga, eller så undrar man helt enkelt inte. Bara för att man har ett barn sedan innan finns de ju inget som säger att andra gången är lättare, eller för den delen att första gången var på naturlig väg. Men, för er som inte vet, ja, de kom utan hjälp.
Några andra saker då;

*Såklart är barnen tvillingar, även om de är olika kön- men när de är en kille & en tjej är det alltid tvåäggs-tvillingar.

*Att fler kändisar får tvillingar är säkert av samma anledning som resten av världens ökade tvillingfödsel. Mammorna är äldre, och efter 30 års ålder släpper man fler o fler ägg per menstruation= större chans att få två. ( jaja- jag VET! ) 2006 var 3.2% av alla barn som föddes twins. IVF är såklart en anledning med.

*Arvet då? På mammans sida är de genetiskt att få tvåäggs, alltså att kvinnan släpper flera ägg. Enäggstvillingmamma har dubbelt så stor chans att få tvillingar, men en pappa kan inte påverka sin kvinna att de blir två- däremot kan generna följa med över till hans dotter. Vi ar inga andra tvillingar i släkten, så kanske kanske åldern påverkade oss..

*När två ägg blir befruktade av två spermier blir det tvåäggstvillingar. I dessa fall får tvillingarna olika arvsmassa genom att olika ägg från modern smälter ihop med olika spermier från fadern. Tvåäggstvillingar är i princip inte mer lika varandra än vanliga syskon.

*Enäggstvillingar blir det när en spermie befruktat ett ägg och detta ägg senare delar sig. De två fostren, som då blir resultatet, får identiskt lika arvsmassa och blir mycket lika varandra. Sen är de inte en människa- de är två olika individer precis som alla andra syskon och kan utvecklas i olika fart. Och det gäller tvåäggs med såklart, något de får leva med tyvärr är jämförelsen mellan varandra, som säkert kan vara jobbig. Man får tänka på att barnen hör & förstår, att få höra att man är senare/ mindre/ talar sämre osv kan ju omöjligt vara bra. Sen påverkar barnen varandra, om den ene säger ett ord fel säger säkert den andre det fel med, för de härmar ju varandra. Att låta barnen vara ensamma med andra ibland är viktigt, men ack så svårt har jag märkt..

*Generellt brukar man säga att i Sverige är cirka 30% av alla tvillingar som föds enäggs och 70% tvåäggs. Ökande genomsnittsålder hos kvinnan när hon föder barn ökar dock också andelen tvåäggstvillingar.


*Man kan inte veta 100% om det är enäggs eller 2 äggs när det är samkönade barn, om man inte gör vävnadsprov. Men en del saker under graviditeten ( skiljeväggar, fostersäckar o moderkakan ex) kan hänvisa åt hur de är. Vi är ganska säkra på att vi har tvåäggskillar.

Vill ni veta mer? Tvillingklubben.se



Kronprisbarnen, bild Aftonbladet.

Julkort 2010



Tycker detta är en underbar bild på Albin & Alice!


Filippa var inte alls rädd för Tomten iår!




Vårat underbara Gudbarn Alice.




Zander & Tomten umgås


Bilder privata!

Mina ÄLSKADE killar!



Zander & Eliaz snart 5 månader



Glada killar:-)

Riktigt finklädda idag...

LCHF-rapport

Då är de två veckor med LCHF. Tycker jag klarat det bättre än jag trodde, anledningen är väl att jag inte behöver gå döööö-hungrig. Sokersuget finns där, men lindrigt. Har de gett något resultat då? Övergångsbesvären?
Jo, om vi börjar med de sistnämnda, ledvärken är något bättre och den enorma tröttheten börjar vända. Känner mig faktiskt riktigt pigg! Tyvärr stressar det nog kroppen till en början, jag tappar mycket hår, kroppen är torr som fnöske-smörja smöra smörja. Sen kan de bero på den torra inomhusluften med.
Något positivt? Yepp! Tarmen är bättre än för en vecka sen!! Sen har jag sen ett par dagar haft mycket mindre ont i huvudet- förut hade jag skallebank varenda eviga dag!! Sockret?! Jag känner mig inte alls så svullen, även om inte vågen gjort någon djupdykning, ett par kilo bara. De är ju såhär, jag har (enl råd från LCHF) inte minskat på maten den första tiden, för att inte göra livet odräglit. Jag märker dock att jag per automatik äter mindre o mindre, för jag håller mig jämnare mätt.
Sen visst, jag ljuder om jag inte säger att jag är SUGEN på en kladdkaka med SOCKER i... gjorde en LCHF igår, njaeee...

Sovmorgon ( tur är ju de!)

Jag tycker inte om torsdagar. Jag gillar inte torsdagar. Jag HATAR torsdagar.
Har gjort de så länge jag kan minnas, vet inte riktigt varför, men jag tycker jämt den är jobbig. Så alltså även nu när jag "jobbar" hemma. Oturen har dessutom gjort att de är längsta jobb-dagen för Niklas, han tränar ( inte idag tror jag iof.. ) och jag drar hela lasset själv.
Förutom morgonen:-) Niklas börjar 09.15- vilket innebär att han kör Filippa till dagis, och tar bebismatning på morgonen med, så idag sov jag till 08.30. Så detta ska jag tänka på hela dagen när de känns as-jobbigt. Fö så mår jag rätt bra än sålänge, morgonrutinen var mindre smärtsam än vanligt. Längtar efter att kunna träna lite igen, stel som ett kylskåp.

Jag har börjat fundera på om jag ska ha en "besöksräknare" på bloggen. I programmet där man gör sin blogg har man en statistik-räknare, men jag tror att en logg är mer noggrann. Bästa loggen är ju iof om ni skriver nåt kul tillbaka till mig- jag ser ju att jag har ett jämt antal som följer mig- så jag uppmanar er, make my day!

HATAR HATAR HATAR

JAG HAAAAATAR MIN DJÄÄÄÄVLA SJUKDOM!!! Fy fan i helvete för varenda satans morgon, 1.5 tim på toa- de gör ONT i HELA kroppen!! BLÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄä:-(

Vaccination & viktkontroll

Idag var de 5 mån-kontroll på våra killar. Det innebär vanlig mätning/ vägning o sprutor. 1 i vardera låret. Peace of Kaka!
Tycker mamma alltså. De små gjorde ett lite skrik, o sen var de bra igen. Mina tuffa grabbar, inte alls lika klena som far sin. Han höll för ögonen, var likblek och fick nästintill lugnande medicin av läkaren. Inte lätt att va pappa:-) Tur de fanns en stol och ett glas vatten till honom.  Niklas somnade när han kom hem, inte lätt att vara rädd.

Kurvorna då? Karelin- släng dig i väggen! ca 65cm & 7800gr. Allt som de ska mao:-)

"Nu börjar allvaret"

Yepp. Så är det. Jag kan inte annat än att hålla med min käre sambo. ( som fö barnmorskan på bvc vill klona o ha en egen utav.. ) Att allvaret börjar.
Vi ser lite olika på detta. Mitt allvar börjar i en annan del av livet. Niklas börjar jobba mer nu, och fotbollen börjar. Mao- mitt allvar är här hemma med vad allt det innebär. Tycker de vore bra med en kloning- så kan jag ha ett exemplar här hemma med. Bra va?

Lördagsbestyr

Filippa sov hos farmor & farfar inatt, så de var tomt i morse att gå upp. Iof så är ju killarna hemma såklart, men att inte höra den ljusa stämman saknar man till frukost. Hon skulle ha åkt med till Gunnarsjö, men ångrade sig när vi körde ner utekläder till henne på fm, för vi skulle till stan o det lockade mer. Märklig tös de där. Hela familjen begav sig således till stan- i ÖSREGNET. USCH! Hala gator och blöta gator, nja, tur att de finns en galleria. Träffade några kunder på stan, det var roligt att få visa upp mina småkillar:-) Skulle köpa en liten present till Carro & Martin och de blev även present till mig själv på MQ. En Bondelid-klänning & en ifrån 365 Sunshine. De är ju liksom såhär- nya kläder behövs!

Carro & Martin kom till oss vid 16-tiden, då hade jag fullt sjå med att förbereda kvällens middag. Jag hade köpt en Fransyska- något jag aldrig gjort innan. Brynte den o körde in i ugnen, gjorde äkta gräddsås på skyn, broccoli/ blomkålsmos med smör & grädde ( Det lär nog bli en favorit!! ) och vitlökskroketter till de andra. Inget sånt till en LCHFfare. Det blev nästintill taberas, så gott var de nog. Jag tyckte de va smarrigt, det är ju helt klart så att maten är mycket godare om man lagar den med riktigt smör o vispgrädde. Istället för att fjanta med matlagningsgrädde- full av massa tillsatser!
Börjar komma in i de där med LCHF nu, lederna känns lite bättre, tarmen kanske inte har visat någon större förändring- men vad kan jag kräva efter en vecka. Godissuget är inte så stort som jag befarade och energin börjar sakta komma tillbaka. Kroppen kanske lyder denna gång. Halleluja!
Efterrätt då? Alltså, det är ingen äcklig diet direkt, där man behöver svälta sig o gå konstant hungrig! Hemmagjord chokladmousse a´la Lchf. Med hallon på, mumma!
Imorgon ska jag kanske försöka mig på att baka bröd som dessutom sätter fart på ämnesomsättningen. & kanske göra en blåbärspaj. Jag har fått ny mat-lust, det finns ju en massa gott att äta! Utan socker och kolhydrater!


resultatet...

Tja, vad var de jag sa? De är ingen idé att va med om man inte vinner?!?!

Läs mera här   Varbergs Gif Trettondagscup...



Såklart Filippa ska va med & fira! Grattis killar!

Bild Carin Rudehill / HN

Trettondagscupen

Idag spelas de inomhusfotboll. Alltså inte jag, men de fattar nog alla. Vbg GIF ska ta hem segern, och Niklas ska stå som obesegrad i denna årliga cup. Annars är de ju ingen ide att va med, tycker jag. Vinner man inte kan man lika gärna göra nåt annat, eller hur?

Detta resulterar i en dag ensam med alla barnen. Inga problem om de inte hade varit för den satans värken! Jaja, jag reder nog ut detta med. Ev ska farmor ha de små en stund, så kan jag o Filippa gå o kolla- på segermatchen iaf.

På tal om Filippa. Underbara unge- kolla här. Från barn får man höra sanningen?

Häromdagen gjorde hon en bok till Niklas. Klipp o klistra är hennes favoritsysselsättning. Med text o bilder gick hon stolt ner till pappa.

-Här får du pappa. De är en bok så du kan lära dig att köra bil ordentligt. De gör ju inte du så bra.

Ridå.

Hustittande...

Idag har vi vart och tittat på ett hus. Nej nej nej- vi ska inte flytta!
Men, en vacker dag kommer vi behöva röra på oss, när barnen är lite större. Sen kan jag inte förneka att vi längtar efter något "riktigt" eget. Nu bor vi i bostadsrätt, förvisso känslan av hus, men de är alltid en massa att ta hänsyn till. Massor av fördelar, inte minst grannar, området & tryggheten att bo i bostadsrätt. Och de är lagom "inte vuxet", hahah. Så, tills den dagen kommer ska vi börja titta lite. Mest för att läsa sig alla termer, pantbrev o faansmoster, hur vi vill bo, vart vi vill bo osv. Huset vi kollade på idag föll oss inte helt i smaken. Byggt 1977, 151boyta/151 biyta- alltså en aningen för stort. biytan bestod av källare, med hur många rum som helst. Vad ska man med dem till- samla skit?? Gärna 2-300m2, men inte källare.. Det var behov av helrenovering med, för det var ganska slitet och inte alls i vår stil. De hade blivit dyrt lixom..

Änglagård 3

Varit på bio ikväll med svärmor & Emelie. De ville se Änglagård, och den filmen hade jag aldrig fått se om jag inte gick med. Niklas är liksom inte så noga med sånna.
Ett tips. Ska ni se den, se de andra två först, som reminder. De hade jag behövt kände jag.

Fanny & dottern Alice ( hennes riktiga dotter ) söker sig tillbaka till Änglagård. Alice vill söka sina rötter, vem är egentligen hennes morfar. Och vem är Alice far? Hur gick det med det nedbrunna Änglagård. Vad säger alla damer i bygden om Fannys återkomst? Kommer herrarna att kunna hålla fingrar, ögon & dreggel borta från Fanny? Många frågor, många svar.
Detta är en film med stora skådespelare, varma hjärtan, svensk slöhet & svensk by-anda, alla vet allt om alla. En film som inte går i 120 knyck, snarare 40. 40 behagliga km/h. Mys-sommar & mys-vinter.

Det görs många tillbakablickar från de andra två filmerna, och det starkaste är såklart minnet av Fannys morfar, Erik Zander. Spelad av Per Oscarsson. En absurd känsla när de besöker hans grav i filmen.
Sen att karaktären hette Erik Zander berörde. Eliaz hette Erik i 1.5 dygn elr så, men de kändes inte rätt på den bebisen. 
Idag hyllar jag Oscarsson, en av vår tids stora.  

LCHF?

Jag hade mer elr mindre beslutat mig för att drastiskt dra ner på godiset efter nyår. Inget löfte, men en önskan. Sockerberoendet har bara blivit större o större, och det kan vara allt annat än bra.. Min tarm vill inte alls må bra, och funderingen har vuxit ett tag, kan sockret påverka? Nu tänker ni säkert, snart kan hon inte äta nåt. Men, att utesluta socker kan väl ändå enbart vara positivt. Några vänner har med gott resultat testat LCHF, de mår bättre, mera ork & kilona har rasat. Nu är inte min främsta anledning vikten, även om några gärna får försvinna såklart.. Jag har läst lite om LCHF & Ulcerös Kolit, och det verkar som en del har blivit helt friska av denna "diet". Jag vill kanske inte kalla det diet- utan bara ett sätt att äta. Precis som att en del alltid äter pasta till lunch, äldre alltid äter potatis, mina föräldrar alltid äter mackor till kvällsmat osv.

LCHF är en striktare variant av GI- där man tillåts att äta lite kolhydrater, ex quinoa osv. LCHF betyder Low Carb High Fat, vilket är en "metod" som håller en mättare. Passar mig alltså, som är konstant hungrig. Det som händer är att kroppen efter ett tag använder fettet som energi, istället för kolhydraterna/sockret. Man är jämnare mätt, och det har tydligen en massa fördelar.

Nu har jag försökt att äta så i 4 dagar, och jag MÅR SKIT! Man har tydligen en omställningsperiod, när skiten ska lämna kroppen, och att den ska ställa om sig att använda fettet istället. Sen är det svårt rent mentalt- att äta sånt man försökt undvika hela livet, grädde, fett osv är en utmaning. Hjärnan skriker NEJ! Konstigt att den inte gör det med socker va? Men, socker är ju en drog.. Jag har ont som satan i lederna, mår illa, huvudvärk o allmänt nedstämd. Men jag ger det en chans, tänker INTE ge upp så lätt!

Vad äter jag då? Ganska gott faktiskt. Bacon, ägg, grädde, bönor, broccoli, sallad, kyckling, kött, fisk, nötter, avocado, skinka, hårdost. Och så får man unna sig en bit mörk choklad med, 86% till kaffet:-) Utesluter alltså ris, quinoa, havregryn & frukt från min ordninarie kost. Det är inte så svårt för mig att äta såhär, det är bara lite striktare än hur jag ätit senaste åren, iom min gluten/laktos intolerans. Pasta & bröd äter jag ju inte normalt. Man ska undvika allt med E-nr, alltså tillsatser som finns i nästan all färdigmat. Känns oerhört klokt måste jag säga.

Vi får väl se. Kanske håller en vecka. Ska försöka hitta några spännande recept på efterrätter som man kan äta. Man kan göra mycket på grädde & nötter.
Återkommer kring detta, ska bli intressant o se hur jag reagerar på koständringen.

Första kalaset 2011

Då så. Nu beger vi oss till vännerna i skogen. Dennis & Jennie och deras tjejjer Kajsa & Freja ska få besök. Jag fullkomligt älskar deras hus, en riktig Hallandslänga ( fast ganska nybyggd ). Jennie ( ursäkta Dennis, men jag tror de är Jennies förtjänst.. ) inreder jättefint i Shabby Chic-stil, och deras julpynt brukar vara underbart. Nu med snön blir det supermysigt!

Fö har de världens roligaste adress.
Askhult Lines Emils i Långås.

De ni. Annat än Storgatan i Stockholm!

Jag ska försöka lägga upp lite bilder från julen snart med. Det är lite jobb med det, så de blir bara text ibland..

Just de. Tack ni som kommenterade min årskrönika 2010- era ord värmer! Det gör det roligt att blogga:-)
Och svar ja, Karin, ha du mig som idol.. inte för att jag till hundra håller med om din beskrivning, men det är ju upp till betraktaren att tycka att jag är bra:-) TACK!
Nina! Fest lär de bli!

2010

Då var 2010 till sin ända. Ett fartfyllt år- iaf om man ser till allt som hänt. Det här var mitt år.


V
aknar upp efter en dålig natt, inte mycket sömn. Filippa låg inte alls still, stortån värkte ordentligt och jag kände mig som en alien. Kunde inte alls förstå vad som komma skulle. Vi befann oss i Norge, i Elverum hos Malin, JonDidrik & NoahLee. Det var första dagen på året.

2010.

Resan hade gått till vårt grannland över nyår- svinakallt o massor med snö. Malin var höggravid, sov en massa och hade nog en del gravidhormoner tror jag med.. Alldeles snart skulle en liten Leonell komma, det visste vi faktiskt. I bilen upp till Norge sa jag till Niklas att jag mår så konstigt, känner inte igen mig själv. Kunde inte säga på vad sätt, mer än att jag just var. Konstig.

Mitten januari. En kväll tar jag då gravtestet. Niklas visste inget, och när de där konstiga plusset kommer fram på stickan infinner sig en känsla av overklighet. Vad var de läkaren hade sagt? Det surrar i huvudet, flimrar för ögonen och illamåendet eskalerade snabbt.
”Du kan kanske inte bli med barn igen”.
Eller hur? Stänger av tv´n, visar resultatet för Niklas. Hoppla. Vi ska ha syskon till Filippa. Nån vecka efter detta berättar jag för mina chefer, en tisdag var det- lika bra att de får reda på det tidigt. På kvällen börjar jag blöda, oroväckande. Men jag blev inte jätterädd- för det hade jag gjort med Filippa med, en sk nidblödning. Men när smärtan kom blev jag rädd, ringde gyn och fick en akuttid. Väl däruppe fick Niklas vänta utanför ( hallo, hur dum är man egentligen? Men faktum är- jag tycker inte om gynstolar, och vill inte ha min karl närvarande… ) Den kvinnliga läkaren tittar länge o väl. Studerar o kollar. Vänder o vrider. Ser mycket fundersam ut- och säger till sist.

”Jojomen- du är i allra högsta grad gravid- men kan du gå o kissa?”

Eh. Varför då? Kissa gjorde jag. Upp i stolen igen- det är ju underbart de där..


”Det är två”


TVÅ?? Livmödrar? Underliv? Rumpfinnar?

Läkaren frågade om jag ville se. Se vaddå? Bebisarna alltså- att de faktiskt ÄR två.
”Är du redo” frågade hon. DUM eller? De var två små räkor i var sitt ägg. Absolut- alla kategorier det konstigaste jag sett. Ever. Anledningen till kisseriet är att det kan spegla sig om blåsan är full, så hon var osäker på om hon såg rätt.
Läkaren lämnar mig ganska raskt, där får jag stå ensam o tråckla på mig kläderna. Chockad, rädd, full i skratt. Jag ser döden i vitögat, känns det som. Jag ska nu ut o lämna samma besked till Niklas. Vi väntar tvillingar.

TVÅ. BEBISAR. VI. SKA. BLI. TRE. BARNS. FÖRÄLDRAR.
Minibuss. Storhandling med 18 liter mjölk, 14 limpor, en miljon blöjor. 60 naglar att klippa. Exkl sina egna.

Tre barn har bara riktigt vuxna människor. Sådana som bor på en gata som går runt, sparar månadsvis på banken och snicksnackar med grannarna på sommaren. Vänta nu lite. De gör ju vi.

Det märktes väldigt mycket väl att det var en annorlunda graviditet. Illamåendet som jag hade sluppit nästan helt med Filippa var hemskt. Kunde knappt röra mig. Allt snurrade, och spyan satt i halsen hela tiden. Kräktes i början gjorde jag inte- tyvärr. För kräks man så släpper det ju en stund. Det var en massa samtal med läkare innan jag blev lugn med- kunde jag verkligen fullfölja en graviditet med min sjukdom. Det stöd jag skulle få från min läkare är obetalbart.
Sen gick det ganska fort, jag blev sjukskriven tidigt, redan i februari. Det var många vändor till MVC, massor med ultraljud. Fick en tarm som tyckte att jag kunde ha hoppat över det där med graviditet.

 
Detta var våren när min far skulle sluta sitt arbete. En ny framtid som oroat oss rejält. Pappa lider av tinnitus, gikt och förslitning i fötterna och en del annat. Jobbet har varit hans allt, och att gå ifrån den rollen utan fri vilja är tufft. Men, efter några veckor så verkade han ha landat, och faktum är att jag inte sett min far så glad och avslappnad. Någonsin.

11 mars. Ett bra datum. Första gången jag träffade Nina. När jag väntade Filippa så fick jag fruktansvärda foglossningar, och jag tänke jag skulle motarbeta detta tidigt. Vattengympa med sjukgymnast kanske kunde va nåt. Det hjälpte, men att jag sen trots det fick åka rullstol med personlig assisten är ju en annan historia.. Nina är alltså min sjukgymnast, och efter några träningar raggade hon helt sonika upp mig. Sen har hon stått vid min sida, och utan henne hade jag inte vart så bra som jag trots allt är idag. De kunde vart värre alltså.

25:e mars. Vår lillskrutta fyller fyra år. Älskade älskade Filippa. Det är mycket funderingar. Kan man älska fler? Vart tar man den kärleken? Kommer vi hinna med henne?

1 April. Tror jag. Leonell kommer till världen, lite för tidigt, och han har det jobbigt några veckor. Men, det blir bra tillslut. Malin, du får rätta mig om datumet om jag har fel..

Veckorna går. Jag mår så skit man kan. Typ.  Det börjar landa, de där att vi ska få tvillingar, så det är inte det jag mår illa av. Det är inget vi kan förstå- hur skulle man de? Vad kommer hända? Får vi aldrig mer sova?
HUR I HELA H-VETE GÖR MAN MED TVÅ??

Sen har vi fullt sjå med att bygga om huset hela sommaren- för helt plötsligt räcker inte rummen. Vi sa när vi planerade att bli fler, att de är ju tur att vi sparat allt från Filippa. Säng, barnstolar osv. Ja, tjena?? Lurade. Allt fick ju dubblas. Bilen fick vi byta. De blev Volvo ja- för att riktigt bre på storfamiljsytan. De där med rullstol då? Jo, vi var på Skara sommarland, med Niklas familj, syskon o barn. Kristofer körde runt mig som han aldrig gjort annat, fint att ha en egen personlig assistent minsann.
Filippa är en stor tjej nu. Oerhört förväntasfull över att få bli storasyster. Sommaren går fort, hon badar och leker med alla sina vänner. Hon cyklar ända till Apelviken med sin pappa, det är rätt långt för en 4-åring. Vår tjej är det snällaste man kan tänka sig! Hon är med oss i det mesta vi gör, under renoveringen på ovanvåningen både målar & spacklar hon.

24:e juli. Kristopher & Johanna gifter sig. Ett helt underbart bröllop! Filippa undrade varför de inte dansade i kyrkan?!
1:e aug. Mina föräldar fyller år, ja, på samma dag. Praktiskt! Mamma fyllde 60 och pappa 62. De fick biljetter till Roxette i present. En konsert som var på väg att gå i stöpet, flera gånger, men till sist blev den av i Halmstad.


16
;e aug. Niklas första arbetsdag efter sommarlovet. Vi hade planerat kejsarsnitt till den 30;e augusti så han skulle jobba av och planera hösten till vikarien, denna vecka innan eleverna börjar. På em ska han köra ner kärran till sin far, och sen göra lite handling. Filippa är kvar hemma, och jag lägger mig för att vila. Iom att jag knappt sov något på flera månader, pga av halsbränna o all annan skit så var jag rätt slutkörd. Vid 16-tiden la jag mig, och fem minuter senare hade jag så ont så jag ringde Niklas direkt.

-VÄND! KOM HEM!! NU!!

Det var väl ung det som jag fick fram. Filippa fick gå till grannen, tills svärmor kunde hämta upp henne. Vi begav oss till förlossningen. Och mycket riktigt, värkarna hade börjat. Värre än värst- jag var i v 35+3, och har man inte gått 36 fulla veckor får man inte göra kejsarsnitt i Varberg. Där finns ingen neonatalavd och specialistvård, och de där sista dagarna innan v 36 är klar är kritiska för barnet i magen. Natten gick, och jag fick smärstillande och Bricanyl i benet. Det ger man för att stoppa värkarna. Natten var hemsk, jag låg med fulla värkar och hade väldigt ont, så bricanylen gjorde inte mycket nytta. På morgonen vågade de inte ha kvar mig, så ambulansen gick till Halmstad. Niklas körde i ilfart bakom mig. Jag kräktes på vägen och det var verkligen inte kul Skräcken för att få föda i Halmstad lamslog mig. Filippa är född där, och minnena från hennes ankomst slog mig med full kraft, och när jag dessutom blev inrullad på det rummet där hon är född trodde jag knappt det var sant. Den första barnmorskan som kom in snäste åt mig, och den första läkaren som undersökte mig ska vi inte tala om.. Tom Niklas reagerade, och jag började hyperventilera. Chocken som infall sig kunde ha förstört allt, men turligt nog byttes det personal, och den nya barnmorskan märkte min oro. Sen blev vi väl omhändertagna. Nån gång på eftermiddagen hade jag börjat öppna mig, så då beslöt de för att inte vänta längre, nu tar vi ut dem sa läkaren.

Det är en ganska absurd känsla. ”Nu tar vi ut dem”.

På kvällen 17/8 rullades jag så då iväg, till operationssalen full av människor, i gröna rockar och Byggare Bob-bandana.
21.19 kom vår första tvilling ut. En med SNOPP! Va?
21.21 kom vår andra tvilling ut. En till med SNOPP??

Eliaz Elmer Sjögren    2695gr 48cm
Zander Josef Sjögren 2545gr 47cm
Våra söner.

Förvåningen var stor, men jag har aldrig känt något så självklart i hela mitt liv. Så klart det är två killar. Två små små killar. Välskapta grabbar, alla fingrar, alla tår.
Filippa har blivit storasyster!

Efter 16 dagar på sjukhus fick vi äntligen komma hem. Vår vistelse där kan sammanfattas med några få ord. Stöttning, overklighet, samhörighet, lärande.
Det är ju som såhär, när man blir förälder är det inte att bara barnet som ska lära sig en massa saker, att bli mamma eller pappa innebär ett livslångt lärande. Att bli tvillingförälder innebär ytterligare en ny läxa.
Att bli storasyster betyder massor.
Näst sista dagen vi var på BB fick vi sällskap där. Goda vännen Emma fick sin son Arne, tillsammans med Daniel. Vi träffades på MVC- och tack vännen för att du inte är en sån blyg mes som jag!

 

Det är svårt att sammanfatta resterande månader på året. Man har så mycket minnen, de flesta enbart av glädje. Några med sorg. Barnen opererades båda två akut på Östra Sjukhuset i Göteborg när de var ca 7 veckor, men det gick ju bra det med. För tidigt födda barn får man kämpa lite med, men allt gick bättre än väntat. De växer enormt bra, sover bra och skrattar mest hela tiden. Att bli förälder för andra gången är en ENORM skillnad mot första gången. Och det är bara att tacka för..

14:e november döper vi våra små i Torpa kyrka. Vi valde att bjuda en massa vänner och den lilla släkt vi har. Totalt var vi nog omkring 40 pers med alla barn. Det är känslosamt att döpa sina barn, att för första gången få fira deras ankomst, att som stolt förälder få visa sina barn. Och att på något sätt be Gud vaka över dem. Det är stort. Filippa fick hälla upp dopvattnet, och den stolthet jag kände över henne då går inte att beskriva. Eliaz bars på dopet av Niklas bror Christian och hans Lisa. Zanders gudföräldrar är min bror Niklas & hans Sandra. Helt självklara val, och jag tror att de kommer att ta sig an uppdraget alldeles utmärkt.
På dopet sjöng Nina, så att taket lyfte. Helt underbart, och det kändes som att det var riktat helt till våra små. Det tackar vi för.


23;e nov. Niklas tatuerar in sina barns namn på underarmen. En stoltare och bättre far finns inte. Så enkelt är det. Det gäller att välja rätt pappa till sina barn, och jag kan väl säga som såhär. DET har jag lyckats med. Livet har inte alltid varit snällt mot mig, och jag har inte alltid varit snäll mot livet. Ända har jag 4 så fantastiska människor att leva tillsammans med. Det är jag tacksam för!



Julen närmade sig. Julen gick förbi. Tomten hälsade på, och alla verkade ha varit mycket snälla.
Ett nytt nyår närmade sig. Ett helt år sedan livet förändrades. 2010 har varit ett omtumlande år. Långt ifrån långtråkigt, alldagligt och segt. Kantat av sjukdom, graviditet, lycka och trötthet. Året avslutade vi hos våra underbara vänner Lisa & Robert, med deras 2 pojkar. Snart är det tre söner i den familjen med. Bebisen kommer vilken dag som helst. Deras lille räka blir också en bebis.
Tack ALLA vänner och släkt för att ni finns.



Ett nyår där jag inte känner mig som en alien.

 

Jag älskar dig Niklas.

 

 

 

 

 


RSS 2.0